USA Bitcoin, những người sẽ phá sản v́ nó là những ai? Hăy đọc trước khi mua nó với mong muốn kiếm lời - VietBF
 
 
 
News Library Technology Giải Trí Portals Tin Sốt Home

HOME

NEWS 24h

ZONE 1

ZONE 2

Phim Bộ

Phim Lẻ

Ca Nhạc

Go Back   VietBF > Breaking News | Tin Nóng > Breaking News | Tin Sốt


Số bài trả lời (Reply's) : 2   -   Số người đă xem (Viewers) : 1647
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old  United States Of Americ Icon Bitcoin, những người sẽ phá sản v́ nó là những ai? Hăy đọc trước khi mua nó với mong muốn kiếm lời
Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (1).jpg
Views:	0
Size:	51.6 KB
ID:	1793090   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (2).jpg
Views:	0
Size:	81.9 KB
ID:	1793091   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (3).jpg
Views:	0
Size:	59.0 KB
ID:	1793092   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (4).jpg
Views:	0
Size:	90.7 KB
ID:	1793093  

Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (5).jpg
Views:	0
Size:	124.5 KB
ID:	1793094   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (6).jpg
Views:	0
Size:	97.3 KB
ID:	1793095   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (7).jpg
Views:	0
Size:	114.8 KB
ID:	1793096   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (8).jpg
Views:	0
Size:	100.5 KB
ID:	1793097  

Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (9).jpg
Views:	0
Size:	75.9 KB
ID:	1793098  
Ngày 18 tháng 5 năm 2021
Tiền ảo (cryptocurrency) đă trở thành con gà đẻ trứng vàng của thị trường đầu cơ tài chính trong thời gian qua. Không ai dám viết xấu về nó, viết tốt th́ cũng tương đối khó, ít nhất là với tư cách một nhà kinh tế.

Trước hết, tôi không có ư định dự đoán khi nào bong bóng tiền ảo sẽ sụp đổ, ngày mai hoặc có lẽ chỉ mười năm nữa, tôi sợ rằng càng về sau, bong bóng sẽ càng lớn. Với tư cách là nhà kinh tế, tôi tự hỏi ḿnh là nên đầu tư tiền ảo không? Để trả lời câu hỏi này, tôi đă nghiên cứu và thử đầu tư. Và sẽ không dễ giải thích bởi tiền ảo thực sự đă làm say đắm nhiều người và đánh đúng vào ḷng tham của chúng ta.


Bitcoin có phải là tiền không?
Câu hỏi đầu tiên là chúng ta có thể thực sự coi tiền điện tử là tiền không? Câu trả lời dễ dàng nhưng không phải ai cũng chịu hiểu. Một mặt, tôi có thể bán chiếc xe đạp của ḿnh với giá hai cân táo, đó là lư do tại sao, táo vẫn chưa phải là tiền, v́ vậy lập luận rằng bạn có thể trả bằng nó (tiền ảo) thật khập khiễng.

Có tiền, chúng ta có thể thực hiện các giao dịch một cách dễ dàng, rẻ và nhanh chóng.

Nhưng trong trường hợp của bitcoin, có ba vấn đề với điều này: giao dịch không dễ, không rẻ và cũng không nhanh. Trong khi mạng VISA thực hiện gần 25.000 giao dịch mỗi giây trên toàn cầu, một giao dịch bitcoin đơn lẻ tiêu tốn mười phút hoặc thậm chí một giờ, trong khi chi phí trung b́nh của một giao dịch là khoảng ba mươi đô la, nói một cách nhẹ nhàng, phí tổn gấp nhiều lần so với giao dịch “truyền thống” của hệ thống tài chính. Tác dụng phụ của Bitcoin là ngốn lượng năng lượng rất tàn bạo mà hệ thống này sử dụng.


Mức tiêu thụ năng lượng hàng năm của các giao dịch bitcoin vượt quá tổng mức tiêu thụ năng lượng hàng năm của cả Áo, Bỉ hay Pakistan. Không chỉ nghĩ đến năng lượng bị lăng phí mà hăy nghĩ đến khả năng có thể được sử dụng cho các mục đích cao hơn, quan trọng hơn v́ lợi ích của nhân loại.

Bitcoin là một phát minh cho một vấn đề không tồn tại !
Chắc chắn rằng nó hoàn toàn không phù hợp cho các giao dịch, tức là đối với một trong những chức năng quan trọng nhất của tiền.

Tuy nhiên, tôi cũng chắc chắn rằng theo thời gian, có lẽ hệ thống sẽ làm được những ǵ mà mạng Visa hoặc Mastercard có thể làm với giá rẻ hơn và nhanh hơn hiện nay. Công nghệ trở nên hữu ích, và những cải tiến thích hợp có thể là tiền thân của tiền kỹ thuật số của ngân hàng trung ương. Nhưng đó sẽ là câu chuyện khác.

Một chức năng quan trọng khác của tiền là khả năng đo lường giá trị. Trong khi tôi đi chợ để mua táo và người bán rau nói rằng bạn có thể mua được một kg với giá 1 đô la, th́ đối với tôi thông tin này là dễ hiểu, nó đo lường giá trị. Đó là một cảm giác rất lớn khi Tesla cũng sẽ chấp nhận bitcoin khi mua ô tô của ḿnh.

Tuy nhiên, Tesla không định giá chiếc xe bằng bitcoin, nhưng có thể thanh toán cho chiếc xe bằng bitcoin bằng cách đưa cho người mua số bitcoin chính xác bằng giá của chiếc xe tính bằng đô la.


V́ vậy, đồng hồ đo giá trị sẽ tiếp tục là đồng đô la, chứ không phải bằng bitcoin. (Sau khi bài báo được viết, Tesla đă từ bỏ chấp nhận trả xe Tesla bằng bitcoin, với lư do là mức tiêu thụ năng lượng lớn như đă được đề cập trước đó.)

VẬY CÂU TRẢ LỜI CỦA TÔI CHO CÂU HỎI ĐẦU TIÊN LÀ TIỀN ẢO KHÔNG PHẢI LÀ TIỀN VÀ CŨNG KHÔNG PHẢI LÀ THƯỚC GIÁ TRỊ ĐO LƯỜNG.

Tiền điện tử như một phương tiện đầu tư?
Liên quan đến giải thích trên, lập luận được đưa ra rằng giá trị của bitcoin sẽ phải tăng lên v́ nguồn cung của nó là hữu hạn. Trên thực tế, nguồn cung bitcoin là hữu hạn, nhưng nguồn cung tiền điện tử là vô tận !!!

Công nghệ tiền ảo này blockchain có thể sao chép rất dễ dàng, và công nghệ tiền ảo thực sự không có ǵ là độc đáo cũng như đ̣i hỏi sáng tạo chất xám.

Lập luận phổ biến khác là các ngân hàng trung ương in tiền nên không c̣n lựa chọn nào khác là chuyển sang một công cụ có nguồn cung hữu hạn.

Ở đây, một mặt, tôi đề cập đến đoạn trên liên quan đến tính cuối cùng của nguồn cung cấp. Mặt khác, sẽ rất đáng để quay ngược thời gian trở lại những vấn đề của việc in tiền của ngân hàng trung ương với một số ư tưởng có ư nghĩa lịch sử kinh tế.


Trong nhiều thế kỷ, thế giới đă cố gắng kiếm tiền bằng nguồn cung khó khăn hơn nhiều so với hiện tại, chẳng hạn như vàng. Chúng ta có thể liên kết với thời kỳ hoàng kim một số thời kỳ băo ḥa với lạm phát và khủng hoảng kinh tế và lạm phát. Thực tế là thế giới cuối cùng đă phát hành bản vị vàng vào năm 1971 là một động thái lịch sử cơ bản và vô cùng hợp lư.

Việc phát hành bản vị vàng đồng thời với cuộc khủng hoảng dầu mỏ, do đó tác động tích cực lên lạm phát chỉ trở nên rơ ràng từ đầu những năm 1980. Nh́n chung, việc phát hành bản vị vàng đă mang lại cho thế giới một thời kỳ giảm phát kéo dài trong 40 năm, một thời kỳ mà tốc độ mất giá tiền tệ đă chậm lại một cách đáng kể.

Thực tế này hoàn toàn trái ngược với thực tế rằng tiền giấy và in tiền gây ra lạm phát. Hơn nữa, việc in tiền rất quyết liệt trong 10 năm qua, các ngân hàng trung ương thậm chí đă không thể đạt được mục tiêu lạm phát khoảng 2%. (Theo tôi, hoàn toàn độc lập với điều này, v́ vậy v́ những lư do khác, nỗi kinh hoàng của lạm phát đang thực sự đe dọa trong những năm tới, nhưng đó cũng sẽ là chủ đề của một bài khác).

Việc phát hành bản vị vàng là một sự thừa nhận rằng nguồn cung tiền không nên được xây dựng dựa trên những biến động cung không thể đoán trước của một số kho báu tự nhiên (vàng) hoặc dựa trên một số logic không thể quản lư được, mà chỉ đơn thuần là cung cấp nguồn cung tiền liên tục để đáp ứng nhu cầu của nền kinh tế.

Trong quá khứ, các cuộc khủng hoảng và / hoặc thời kỳ lạm phát thường là do nguồn cung vàng khan hiếm hoặc thậm chí dư thừa. Về mặt đó, nguồn cung bitcoin hạn chế trái ngược với phát hiện đó. Chưa kể rằng bản thân sự thiếu hụt nguồn cung thực sự là một ảo tưởng.Nhiều người hiểu nhầm bitcoin là vàng kỹ thuật số. Nó chắc chắn có thể phá vỡ ṿng nguyệt quế như vậy nếu đủ người tin vào nó đủ lâu. Tuy nhiên, trong trường hợp vàng, điều quan trọng cần đề cập là nhu cầu thực sự ngoài đầu cơ. Sản xuất đồ trang sức tiêu thụ gần một nửa sản lượng toàn cầu, v́ vậy ngay cả trong thời kỳ đầu cơ vào vàng giảm xuống, bạn vẫn có thể tin tưởng vào nhu cầu vàng là có thật và ổn định. Nhưng đây không phải là trường hợp của bitcoin !!!

Kết luận
Tiền điện tử không thích hợp cho các giao dịch và chức năng thay thế tiền của chúng ta là không thể. Chúng ta có thể coi chúng như một phương tiện đầu tư, nhưng trong trường hợp này, chúng không tạo ra thu nhập thực tế ngoài sự tăng giá, chúng thực chất là sản phẩm của tinh thần bầy đàn. Không nghi ngờ ǵ nữa, nó có khả năng che giấu các giao dịch khỏi các cơ quan chức năng, và sẽ biến mất cho đến khi lỗ hổng này được đóng lại.

Cơn sốt tiền ảo hiện nay ngày càng giống với một mô h́nh Ponzi. Ai nhảy vào đầu th́ có thể kiếm được, ai vào cuối th́ phá sản. Chính Bernie Madoff, người giữ kỷ lục về chương tŕnh Ponzi cho đến nay, đă xây dựng nó trong hơn 20 năm. Ponzi được sử dụng dưới nhiều h́nh thức khác nhau, trên thế giới và tại Việt Nam hiện nay có rất nhiều tổ chức, cá nhân sử dụng Ponzi nhằm kiếm lợi nhuận bất chính từ các nhà đầu tư.

Mô h́nh Ponzi là tṛ vay tiền của người này để trả nợ người khác. Kẻ đi vay đưa ra cam kết trả lợi tức cao cho người cho vay và quảng cáo với họ về những tấm gương đă từng nhận được lợi tức cao trước đây để hấp dẫn người cho vay. Người cho vay bị hấp dẫn bởi lợi tức cao lại thậm chí giới thiệu những người cho vay mới hơn. Bằng h́nh thức này, kẻ đi vay càng ngày càng vay được những khoản tiền lớn hơn từ nhiều người cho vay mới hơn.Tôi không thể cho bạn biết thời kỳ tiền mă hóa hiện tại sẽ tồn tại trong bao lâu, nó có thể tồn tại trong 20 năm nữa hay không, tuy nhiên tôi biết chắc rằng ở cuối sẽ có rất rất nhiều người phá sản v́ nó.

(Mô h́nh Ponzi được đặt theo tên Charles Ponzi hay Carlo Ponzi (phát âm theo tiếng Ư), người đă nổi tiếng với việc áp dụng mô h́nh này trong năm 1920. Ư tưởng này xuất hiện trong các tiểu thuyết Martin Chuzzlewit năm 1844 và Little Dorrit năm 1857 của Charles Dickens, nhưng Ponzi thực hiện nó trong đời thực và lấy được nhiều tiền đến nỗi mô h́nh này trở nên nổi tiếng toàn nước Mỹ. Kế hoạch ban đầu của Ponzi là dùng coupon thanh toán quốc tế để trả tiền tem, nhưng sau đó ông ta dùng tiền của những người đến sau trả cho chính ḿnh và những người đến trước.

Dịch vụ bưu chính thời bấy giờ phát triển phiếu trả lời giảm giá toàn cầu cho phép người gửi thư trả trước tiền bưu phí bao gồm cả phí từ người trả lời thư. Người nhận có thể đem phiếu giảm giá đến bưu điện địa phương và đổi nó để lấy tem thư và gửi thư trả lời.

Giá tem thư bưu chính th́ biến động và có 1 số nước th́ giá tem thư cao hơn nước kia. Ponzi đă thuê mướn nhiều đại lư để mua các phiếu giảm giá tem thư ở các nước rẻ và gửi cho ông ta. Sau đó, ông ta đổi phiếu này lấy tem thư ở những nơi đắt đỏ rồi đem bán. Vậy là có lợi nhuận.

Dạng mua bán này trong từ ngữ chuyên môn gọi là Arbitrage, và được xem là không hợp pháp. Ponzi sau đó trở nên tham lam và mở rộng thêm các nỗ lực. Lấy danh nghĩa công ty của ḿnh, Công ty giao dịch chứng khoán (Securities Exchange Company), ông đă hứa hẹn lợi nhuận 50% trong 45 ngày và 100% trong 90 ngày. V́ thấy ông thành công trong lĩnh vực tem thư, nhà đầu tư đă ngay lập tức bị thu hút. Tuy nhiên, thay v́ đem tiền đi đầu tư, ông Ponzi chỉ đem nó để trả lăi cho người cũ và lấy phần c̣n lại xem như lợi nhuận. Mô h́nh lừa đảo này tồn tại đến năm 1920 cho đến khi sụp đổ v́ cuộc điều tra nhắm vào công ty của ông.)

Khái niệm về mô h́nh lừa đảo Ponzi không kết thúc vào năm 1920. Công nghệ thay đổi và mô h́nh Ponzi cũng thay đổi. Vào năm 2008, Bernard Madoff bị tố cáo sử dụng mô h́nh lừa đảo Ponzi để tạo ra các báo cáo giao dịch giả mạo, nhằm chứng minh với nhà đầu tư rằng quỹ đầu tư của ḿnh có lợi nhuận.

Bitcoin tiền ảo chính là một mô h́nh Ponzi hiện đại ngày nay.

Tác giả: Nhà kinh tế phố WallMay 18, 2021
Virtual currency (cryptocurrency) has become the golden egg of the financial speculative market in recent years. No one dares to write bad about it, it is relatively difficult to write well, at least as an economist.

First of all, I do not intend to predict when the virtual currency bubble will collapse, tomorrow or perhaps just ten years from now, I am afraid that the later, the bubble will get bigger. As an economist, I ask myself should I invest in cryptocurrencies? To answer this question, I researched and tried investing. And it will not be easy to explain because virtual money has really captivated many people and hit our greed.

Is Bitcoin Money?
The first question is can we really treat cryptocurrencies as money? The answer is easy, but not everyone understands. On the one hand, I can sell my bike for two pounds of apples, that's why, apples are not money yet, so the argument that you can pay with it (virtual currency) is lame. .

With money, we can make transactions easily, cheaply and quickly.

But in the case of bitcoin, there are three problems with this: transactions are not easy, they are not cheap, and they are not fast. While the VISA network executes nearly 25,000 transactions per second globally, a single bitcoin transaction takes ten minutes or even an hour, while the average cost of a transaction is around thirty dollars, say gently, costing many times more than the "traditional" transaction of the financial system. The side effect of Bitcoin is the brutal amount of energy used by this system.

The annual energy consumption of bitcoin transactions exceeds the total annual energy consumption of either Austria, Belgium or Pakistan. Think not only of wasted energy but also of the possibility that it can be used for higher, more important purposes for the benefit of mankind.

Bitcoin is an invention for a non-existent problem!
It is certainly not suitable for transactions, i.e. for one of the most important functions of money.

However, I'm also sure that over time, perhaps the system will do what the Visa or Mastercard networks can do cheaper and faster today. Technology becomes useful, and niche innovations could be the precursors to central bank digital currencies. But that will be another story.

Another important function of money is its ability to measure value. While I go to the market to buy apples and the greengrocer says you can buy a kilo for $1, this information makes sense to me, it measures value. It's a huge feeling that Tesla will also accept bitcoin when buying its cars.

However, Tesla doesn't price the car in bitcoin, but can pay for the car in bitcoin by giving the buyer the exact amount of bitcoins that are the price of the car in dollars.

So the meter of value will continue to be in dollars, not in bitcoin. (After the article was written, Tesla gave up accepting Bitcoin payments for Tesla cars, citing the high energy consumption as mentioned earlier.)

SO MY ANSWER TO THE FIRST QUESTION IS VIRTUAL CURRENCY IS NOT MONEY AND ARE NOT MEASUREMENT OF VALUE.

Cryptocurrencies as an investment vehicle?
Regarding the above explanation, the argument is made that the value of bitcoin will have to increase because its supply is finite. In fact, the supply of bitcoins is finite, but the supply of cryptocurrencies is endless!!!

This virtual currency technology blockchain can be copied very easily, and virtual currency technology is really nothing unique and requires creativity.

Another popular argument is that central banks print money so there is no choice but to turn to an instrument with a finite supply.

Here, on the one hand, I refer to the above paragraph regarding the finality of the supply. On the other hand, it would be worthwhile to step back in time to the problems of central bank money printing with some ideas of economic historical significance.

For centuries, the world has tried to monetize a much more difficult supply than it is now, such as gold. We can associate the golden age some period of saturation with inflation and economic crisis and inflation. The fact that the world finally issued a gold standard in 1971 is a fundamental and extremely logical move in history.

The issuance of the gold standard coincided with the oil crisis, so the positive effect on inflation became apparent only in the early 1980s. Overall, the issuance of the gold standard brought the world to the world. a 40-year period of deflation, a period in which the rate of currency devaluation has slowed considerably.

This fact is in stark contrast to the fact that paper money and money printing cause inflation. Moreover, money printing has been so drastic over the past 10 years that central banks have not even been able to achieve their inflation target of around 2%. (This is completely independent of this, in my opinion, so for other reasons the terrors of inflation are indeed threatening in the coming years, but that will be the subject of another post as well).

The issuance of the gold standard was an acknowledgment that the money supply should not be built on unpredictable supply fluctuations of some natural treasure (gold) or on some unmanageable logic. gain, but merely provide a continuous supply of money to meet the needs of the economy.

In the past, crises and/or periods of inflation were often caused by a scarce or even excess supply of gold. In that respect, the limited supply of bitcoin contradicts that finding. Not to mention that the supply shortage itself is actually an illusion.

Many people misunderstand bitcoin as digital gold. It can certainly break such laurels if enough people believe in it long enough. However, in the case of gold, it is important to mention that there is real demand beyond speculation. Jewelry manufacturing consumes almost half of global production, so even during periods of reduced speculation in gold, you can still count on gold demand to be real and steady. But this is not the case with bitcoin!!!

Conclude
Cryptocurrencies are not suitable for transactions and a replacement for our money is not possible. We can think of them as an investment, but in this case, they do not generate real income other than price appreciation. Without a doubt, it has the ability to hide transactions from the authorities, and will disappear until this vulnerability is closed.

The current cryptocurrency craze is more and more like a Ponzi scheme. Whoever jumps to the begining can win, whoever gets to the last goes bankrupt. It was Bernie Madoff, the record holder for the Ponzi scheme to date, that built it over 20 years. Ponzi is used in many different forms, in the world and in Vietnam today, there are many organizations and individuals using Ponzi to make illicit profits from investors.

The Ponzi scheme is a game of borrowing money from one person to repay another. Borrowers offer high-yield commitments to lenders and advertise to them examples of past high-yield returns to attract lenders. Lenders attracted by high yields even refer newer lenders. In this way, borrowers increasingly borrow larger amounts of money from more new lenders.

I can't tell you how long the current crypto era will last, can it last in 20 years, but I do know that at the end a lot of people will go bankrupt because of it.

(The Ponzi scheme is named after Charles Ponzi or Carlo Ponzi (Italian pronunciation), who was famous for applying the pattern in 1920. The idea appeared in the Martin Chuzzlewit novels of 1844 and Little Dorrit in 1857 by Charles Dickens, but Ponzi implemented it in real life and made so much money that the model became famous throughout the United States. Ponzi's original plan was to use international payment coupons to pay stamps, but then he used the money of the latecomers to pay for himself and those who came first.

The postal service of the time developed a universally discounted answer sheet that allowed mailers to pay postage in advance, including fees from the respondent. Recipients can take the coupon to the local post office and exchange it for a postage stamp and mailing in a reply.

The price of postage stamps is volatile and in some countries the price of postage stamps is higher than in others. Ponzi hired many agents to buy coupons for postage stamps in cheap countries and mail them to him. After that, he exchanged this voucher for postage stamps in expensive places and sold it. So there is profit.

This type of sale is technically called Arbitrage, and is considered illegal. The Ponzi then becomes greedy and expands its efforts. In the name of his company, the Securities Exchange Company, he promised a return of 50% in 45 days and 100% in 90 days. Seeing him succeed in the field of stamps, investors were immediately attracted. However, instead of investing the money, Mr. Ponzi just brought it to pay interest to the old person and took the rest as profit. This scam model lasted until 1920 until it collapsed due to an investigation into his company.)

The concept of the Ponzi scheme didn't end in 1920. Technology changed and the Ponzi scheme also changed. In 2008, Bernard Madoff was accused of using a Ponzi scheme to generate fake trading reports to prove to investors that his investment fund was profitable.

Bitcoin virtual currency is a modern Ponzi model today.

Author: Wall Street Economist

Bài cùng thể loại : • Gibbs
  R7 Tuyệt Đỉnh Cao Thủ
  Gibbs's Avatar
  Release: 4 Weeks Ago
  Reputation: 65564


  Profile:
  Join Date: Nov 2006
  Posts: 7,881
  Last Update: None Rating: None
  Attached Thumbnails
  Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (1).jpg
Views:	0
Size:	51.6 KB
ID:	1793090   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (2).jpg
Views:	0
Size:	81.9 KB
ID:	1793091   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (3).jpg
Views:	0
Size:	59.0 KB
ID:	1793092   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (4).jpg
Views:	0
Size:	90.7 KB
ID:	1793093  

  Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (5).jpg
Views:	0
Size:	124.5 KB
ID:	1793094   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (6).jpg
Views:	0
Size:	97.3 KB
ID:	1793095   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (7).jpg
Views:	0
Size:	114.8 KB
ID:	1793096   Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (8).jpg
Views:	0
Size:	100.5 KB
ID:	1793097  

  Click image for larger version

Name:	tienaobitcoin (9).jpg
Views:	0
Size:	75.9 KB
ID:	1793098  
  Gibbs_is_offline
  Thanks: 18,865
  Thanked 11,771 Times in 4,451 Posts
  Mentioned: 144 Post(s)
  Tagged: 0 Thread(s)
  Quoted: 390 Post(s)
  Rep Power: 25 Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Old 3 Weeks Ago   #2
  hongmonyen
   
  R2 Kiếm Khách
  Join Date: May 2015
  Posts: 141
  Thanks: 11
  Thanked 18 Times in 12 Posts
  Mentioned: 0 Post(s)
  Tagged: 0 Thread(s)
  Quoted: 19 Post(s)
  Rep Power: 7
  hongmonyen Reputation Uy Tín Level 1hongmonyen Reputation Uy Tín Level 1
  Reputation: 111
  Default

  Gần 1 năm rưỡi nay, tui có bao giờ đung tới tiền mặt đâu ... Ngay mua con tem gửi bưu điện cũng quét card... Tui nghe bên tàu, cho tiền ăn mày cũng bằng card, không biết có đúng không...
  hongmonyen_is_offline   Reply With Quote
  Old 3 Weeks Ago   #3
  saigonaise
   
  R1 Thường Dân
  Join Date: Mar 2021
  Posts: 8
  Thanks: 6
  Thanked 3 Times in 1 Post
  Mentioned: 0 Post(s)
  Tagged: 0 Thread(s)
  Quoted: 2 Post(s)
  Rep Power: 0
  saigonaise Reputation Uy Tín Level 1saigonaise Reputation Uy Tín Level 1
  Reputation: 106
  Default

  Ừ héng... Tui lănh lương cũng vô thẳng account, trả bill cũng toàn là online, thanh toán bằng e-Transfer và cũng chưa cầm đồng xu cắc bạc nào cả mấy năm nay. Vậy phải là tui đang xài "tiền ảo" không vậy? Nhưng theo tui th́ tiền bạc (dù ảo hay không ảo) cũng phải phát xuất từ chính phủ trung ương, phải được qui định rơ ràng. Có thể trong tương lai đồng tiền "kĩ thuật số" (cryptocurrency) sẽ thực sự thay thế tiền giấy chứ.
  saigonaise_is_offline   Reply With Quote
  Reply

  User Tag List

  Thread Tools

  Facebook Comments


   
  iPad Tablet Menu

  HOME

  Breaking News

  Society News

  VietOversea

  World News

  Business News

  Other News

  History

  Car News

  Computer News

  Game News

  USA News

  Mobile News

  Music News

  Movies News

  Sport News

  ZONE 1

  ZONE 2

  Phim Bộ

  Phim Lẻ

  Ca Nhạc

  Thơ Ca

  Help Me

  Sport Live

  Stranger Stories

  Comedy Stories

  Cooking Chat

  Nice Pictures

  Fashion

  School

  Travelling

  Funny Videos

  NEWS 24h

  HOT 3 Days

  NEWS 3 Days

  HOT 7 Days

  NEWS 7 Days

  HOT 30 Days

  NEWS 30 Days

  Member News

  Tin Sôi Nổi Nhất 24h Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 3 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 7 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 14 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 30 Ngày Qua
  Diễn Đàn Người Việt Hải Ngoại. Tự do ngôn luận, an toàn và uy tín. V́ một tương lai tươi đẹp cho các thế hệ Việt Nam hăy ghé thăm chúng tôi, hăy tâm sự với chúng tôi mỗi ngày, mỗi giờ và mỗi giây phút có thể. VietBF.Com Xin cám ơn các bạn, chúc tất cả các bạn vui vẻ và gặp nhiều may mắn.
  Welcome to Vietnamese American Community, Vietnamese European, Canadian, Australian Forum, Vietnamese Overseas Forum. Freedom of speech, safety and prestige. For a beautiful future for Vietnamese generations, please visit us, talk to us every day, every hour and every moment possible. VietBF.Com Thank you all and good luck.


  All times are GMT. The time now is 16:09.
  VietBF - Vietnamese Best Forum Copyright ©2006 - 2021
  User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
  Log Out Unregistered

  Page generated in 0.09452 seconds with 13 queries